Složení našich produktů

Přinášíme Vám kompletní seznam látek obsažených v našich produktech a jejich využití.

 

BĚLÍCÍ PÁSKY

Glycerin

Glycerin má všestranné využití při výrobě kosmetiky. Používá se například v hydratačních krémech a mýdlech jako mastný základ. Jako zvlhčovací látka se využívá v zubních pastách a ústních vodách.

V naší kosmetice najdete jen rostlinný glycerin (existuje i živočišný nebo syntetický). Glycerin najdete i v lidském těle a proto se nechová jako cizí látka a nezpůsobuje alergie.

 

Cellulose gum – celulózová guma

Celulózová guma se získává z celulózy, která se nachází v buněčné stěně rostlin.

Úřad pro potraviny a léčiva Spojených států ji považuje za bezpečnou přísadu. Využívá se v potravinářském průmyslu, zejména jako součást marmelád, zmrzlin a jiných sladkostí.  V kosmetice se přidává hlavně do výrobků ústní hygieny, jako jsou zubní pasty a gely.

 

Sodium chlorite – chloritan sodný

Chloritan sodný nachází uplatnění jako složka terapeutických lázní, ústních vod, past a gelů na zuby, ústních sprejů, žvýkaček a zdravotních bonbonů. Jde o bělící činidlo našich pásků.

 

Calcium Bicarbonate - Hydrogenuhličitan vápenatý

Hydrogenuhličitan vápenatý vzniká v přírodě působením vody a oxidu uhličitého na horniny (např. vápenec). Znát ho můžete, pokud máte doma tvrdou vodu -  usazuje se např. v rychlovarných konvicích. Lidskému organizmu je zcela neškodný, nezpůsobuje alergie, naopak obsahuje řadu prospěšných minerálů. Používá se jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor ve zmrzlinách, cukroví či prášcích do pečiva. V kosmetice se používá zejména jako leštidlo v zubních pastách.

 

Citric acid – kyselina citronová

Kyselina citronová se vyskytuje v ovocných šťávách (například šťáva z citronu obsahuje 5-8% kyseliny citronové). V kosmetice se často přidává do krémů a je ideální na bělení zubů, protože bojuje proti pigmentovým skvrnám a pomáhá odstraňovat zubní kámen. Bělení pomocí samotné citronové šťávy ale nedoporučujeme, šťáva je příliš kyselá a narušuje zubní sklovinu. Na kyselinu citrónovou může být alergie.

 

Cocos nucifera oil – Kokosový olej

Kokosový olej je rostlinný olej získávaný z kopry, jader zralých kokosových ořechů sklízených z kokosové palmy. Kromě potrravinářství se hojně používá i v kosmetickém průmyslu, kde je jeho využití opravu pestré. V našich produktech kokosový olej zabezpečuje přírodní vybělení zubů, ale i snížení vzniku zubního kazu a zánětu dásní. Pomáhá také předcházet i parodontóze.

 

Charcoal powder – Aktivní uhlí

Aktivní uhlí (adsorpční uhlí) je v našem případě vyráběno z kokosových ořechů případně bambusu. Někdy bývá nesprávně označováno jako živočišné uhlí (to je však vyráběno ze zvířecích kostí). Aktivní uhlí se využívá v lékařství (léčení průjmů) a v posední době se rozšířilo i jeho využití v kosmetice (čistící masky, mýdla, přípravky na aknózní pleť). Jeho přínos při bělení zubů spočívá v tom, že pomáhá odstraňovat nečistoty plaku a usazeniny z jídla a pití ze zubů (uhlí je přirozený absorbent). Ty jsou tímto způsobem zbaveny vnějších pigmentací a jeví se tak bělejší.

 

ZUBNÍ PASTY

Sorbitol

Sorbitol se získává nejčastěji z kukuřičného sirupu, proto je sladký a také sladce voní. V potravinářství se používá jako sladidlo, v kosmetice se využívá jeho sladké chuti a vůně a také schopnosti vytvořit průhledný gel. Přidává se do mýdel, zubních past či produktů na vlasy.

 

Hydrated silica - Hydratovaný oxid křemičitý

Jde o minerální látku, využívanou zejména v zubních pastách k čištění a leštění. Využívá se jeho brusných vlastností (např. k odstranění plaku a zubního kamene). Snižuje zápach z úst. V pPřírodě se přirozeně vyskytuje v horninách a písku.

 

Xylitol - Březový cukr

Je přírodní sladidlo získávané hlavně z kůry a dužiny břízy. Vyskytuje se i v ovoci a zelenině a dokonce i lidské tělo si jej samo vyrábí. Xylitol má mnoho skvělých účinků pro ústní dutinu:  funguje preventivně proti zubnímuo kazu, snižuje tvorbu zubního povlaku a zvyšuje tvorbu slin, čímž zabraňuje růstu plísní a bakterií.  

 

Sodium lauroyl Sarcosinate - Lauroyl sarcosinát sodný

Je odvozen přirozeně se vyskytující mastné kyseliny (z kokosového oleje). Pomáhá v kosmetických produktech tvořit a stabilizovat pěnu, proto se využívá v šamponech, odličovacích přípravcích a zubních pastách.

 

Sodium Bicarbonate – jedlá soda

Jedlou sodu známe všichni např. z kypřícího prášku. Vnitřně se užívá také při překyselení žaludku. V kosmetice se používá např. do šumivých bomb do koupele nebo deodorantů. V pastách se využívá jejích abrazivních a belících účinků, je však nutno používat ji v přiměřeném množství, aby nepoškodila sklovinu.

 

Carrageenan – Karagenan

Karagenan je přírodní rostlinná látka, která se získává z červených mořských řas. Využívá se běžně v potravinářství (mléčné výrobky, pečivo, cukovinky). Jeho uplatnění nalezneme samozřejmě i v kosmetice, využívá se jako emulgátor do krémů nebo zubních past.

 

Titanium dioxide – oxid titaničitý

Oxid titaničitý se v přírodě nachází v minerálech a využívá se v potravinářském i v kosmetickém průmyslu jako pigment (titanová běloba). Často se používá jako ochrana proti slunečnímu záření (v opalovacích krémech) a jako přísada, která dodává barvu kosmetickému produktu.

 

Sodium benzoate - Benzoát sodný

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové, která se přirozeně vyskytuje v ovoci, především v bobulovitých plodech (např. brusinkách). Používá se především jako konzervační přísada, která zabraňuje nebo zpomaluje růst bakterií, a tím chrání kosmetický (ale i potravinářský) produkt před znehodnocením.

 

Punita granatum – granátové jablko

 

ZUBNÍ PASTY V TABLETÁCH

 

Dicalcium Phosphate - hydrogenfosforečnan vápenatý

Hydrogenfosforečnan vápenatý se vyskytuje v lidském tělě jako součást kostí. Je zdrojem vápníku a fosforu. Používá se hojně v potravinářství (do cereálií, mouky...), ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

 

Xylitol - Březový cukr

Je přírodní sladidlo získávané hlavně z kůry a dužiny břízy. Vyskytuje se i v ovoci a zelenině a dokonce i lidské tělo si jej samo vyrábí. Xylitol má mnoho skvělých účinků pro ústní dutinu:  funguje preventivně proti zubnímuo kazu, snižuje tvorbu zubního povlaku a zvyšuje tvorbu slin, čímž zabraňuje růstu plísní a bakterií.

 

Sodium Bicarbonate – jedlá soda

Jedlou sodu známe všichni např. z kypřícího prášku. Vnitřně se užívá také při překyselení žaludku. V kosmetice se používá např. do šumivých bomb do koupele nebo deodorantů. V pastách se využívá jejích abrazivních a belících účinků, je však nutno používat ji v přiměřeném množství, aby nepoškodila sklovinu.

 

Silicone Dioxide - Oxid křemičitý

V přírodě jej nalezneme např. v listové zelenině, řepě či hnědé rýži. Přirozeně se vyskytuje také jako součást lidského těla. Americká FDA jej považuje za bezpečný pro užití v potravinářském průmyslu. Často jej najdete také jako součást potravinových doplňků.

 

Magnesium Stearate - Stearan hořečnatý

Stearan hořečnatý se používá jako pomocná látka v potravinárském průmyslu a také v léčivách. Je např. běžnou součástí kojenecké výživy, bonbónů nebo tablet. Stearan hořečnatý bývá částo získáván z hovězího tuku, ale námi používaný je rostlinného původu a tedy vhodný i pro vegany.

 

Erythritol

Erythritol je stejně jako Xylitol nízkokalorické sladidlo, takže se hojně využívá v potravinářském průmyslu (často např. jako součást žvýkaček). Jeho výhodou preventivní působení proti zubnímu kazu, protože potlačuje růst nežádoucích bakterií v ústech. 

 

Kaolin clay - Kaolin

Kaolin má všestranné uplatnění v kosmetice, všichni jej patrně známe z pleťových masek, kde dokáže účinně absorbovat z pokožky nadbytečný kožní maz i nečistoty. Bývá také součástí tuhých mýdel, sprchových gelů, zubních past apod.

 

Sodium Lauryl Sulphate - Lauryl Sulfát Sodný SLS

Lauryl Sulfát Sodný se vyráví synteticky a je široce rozšířen. Najdeme ho v šamponech, kondicionérech, zubních pastách, mýdlech, odličovacích vodách aj. Rozhodně se doporučuje používat ho v koncentraci do 1 % (i když v konvenčních kosmetických přípravcích se jeho koncentrace může pohybovat až k 20%). V naší zubní pastě jde o koncentraci 0,3%.