Jak si správně čistit zuby

Učíme se to od malička, provádíme v ideálním případě 2x denně a přesto to mnoho z nás neumí dělat úplně správně - řeč je o čištění zubů.

Zde je několik jednoduchých kroků, díky kterým budete mít krásný a zdravý chrup:

 

1) Vyberte si správný kartáček

Zubní kartáček by měl mít raději menší než větší hlavičku (pro dospělé ne více než 2 cm), rovně zastřižené a dostatečně měkké štětiny (měkký zubní kartáček neporuší ochrannou vrstvu skloviny a snáze vyčistí krčkové prostory zubů, kde zůstává zubní povlak nejčastěji). Rukojeť k

artáčku by měla být pevná a rovná. Různě prohnuté rukojeti sice vypadají ergonomicky, ale ve skutečnosti čištění zubů neulehčují.

ToothbrushOut3

2) Kartáček měňte každé tři měsíce

Pokud je kartáček roztřepený a opoužívaný dříve, je nutno ho vyměnit již před uplynutím tří měsíců. Pokud máte štětiny roztřepené po pár týdnech, znamená to, že na kartáček vyvíjíte příliš velký tlak. To není pro Váš chrup dobré, uberte na síle při čištění zubů. Bonusem námi nabízeného kartáčku na zuby je fakt, že je bambusový a v přírodě zcela rozložitelný. 

3) Osvojte si správnou techniku

Kartáček držte jako tužku, příliš na něj netlačte a zuby čistěte krouživými pohyby alespoň 2-3 minuty ráno a večer. O správné technice čištění zubů se ideálně poraďte se svým zubařem. Zubní kartáček přiložte pod úhlem 45 stupňů na přechod zubu a dásně a začněte dělat malé kroužky tak, aby se vlákna dostala i mezi zuby. Nezapomínejte na vnitřní stranu zubu a zadní prostory.

nhia-moua-jQYofLnS0TI-unsplash

4) Pouze kartáček nestačí

Na mezizubní prostory je třeba vzít zubní nit a pro zadní partie mezizubní kartáčky. Velikost mezizubního kartáčku vhodného pro Váš chrup, Vám pomůže určit dentální hygienistka. Zubní nit můžete nosit stále při sobě a použít ji nejen po čištění zubů, ale i po každém jídle pro odstranění zbytků jídla z mezizubních prostor.

 

5) Pravidelné návštěvy zubaře

Kromě zubaře je vhodné navštěvovat také dentální hygienistku a nechat si alespoň 1x ročně odstranit zubní kámen.