Nejčastější mýty o čištění zubů

Zachrání ústní voda nepravidelnou zubní péči? Není dentální nit jen tahání peněz z lidí? A potřebujete zubní pastu s fluorem? Rozhodli jsme se posvítit na nejčastější mýty v péči o zuby.

Když nebudu jíst sladké, nebudu mít kazy

Protože zubní kazy způsobují nejen cukry, ale také třeba kyseliny obsažené v citrusech, tak vynechání sladkého určitě nepomůže.

quiony-navarro-uHBjpmFW4Jw-unsplash

Zkažené zuby jsem zdědil

Kdepak, jediné, co jste mohli podědit, jsou špatné návyky ústní hygieny. Naše zuby a to, jestli trpíme kazy, není dědičně podmíněno. Když se naučíte správnou techniku čištění a budete používat pravidelně mezizubní kartáček zabráníte vzniku nových kazů.

Když si vykloktám ústní vodou, zbavím se plaku

To určitě ne, usazeného zubního plaku se zbavíte pouze mechanických čištěním kartáčkem. Ústní voda pouze osvěží Váš dech a přispěje k tomu, aby zabránila usazování nového plaku.

Za moje zkažené zuby může těhotenství

Tato výmluva je u maminek poměrně častá, ale není pravdivá. Je pravda, že na začátku těhotenství, kdy dochází k častému zvracení, může být náchylnost zubů k zubnímu kazu větší. A následné hormonální změny mohou způsob otoky dásní. Oba problémy ale vyřeší pravidelné správné čištění zubů.

DSC05815-2 - kopie

Bělení zubům škodí

Velmi rozšířený mýtus, který při dnešních technikách bělení nemá opodstatnění. Bělení zubů samo o sobě rozhodně neškodí. Metody, které se dnes používají, jsou bezpečné a není důvod k jakýmkoli obavám. Samozřejmě je nutno používat bělící pásky od prověřených, certifikovaných výrobců, řídit se pokyny a vybírat si produkty bez peroxidu.

DSC05966 - kopie

 

Čím vychytanější tvar kartáčku, tím lepší

Z reklam na nás útočí kartáčky s rúznými délkami štětin, třeba delší na krajích než uprostřed. A tytéž reklamy nám tvrdí, že dokonale si můžeme zuby vyčistit jen takovým kartáčkem. Opak je pravdou. Zubní kartáček by měl mít raději menší než větší hlavičku (pro dospělé ne více než 2 cm), rovně zastřižené a dostatečně měkké štětiny (měkký zubní kartáček neporuší ochrannou vrstvu skloviny a snáze vyčistí krčkové prostory zubů, kde zůstává zubní povlak nejčastěji). Rukojeť kartáčku by měla být pevná a rovná. Různě prohnuté rukojeti sice vypadají ergonomicky, ale ve skutečnosti čištění zubů neulehčují.

Untitled-1_1

Kartáček a pasta stačí, vše ostatní je jen tahání peněz z lidí

Zcela zásadní pomůcky při čištění jsou také mezizubní kartáček a dentální nit. Ty dokážou vyčistit místa, kam se s velkým kartáčkem nedostaneme. Používáním mezizubních pomůcek předcházíme zubnímu kazu, paradentóze a také zápachu z úst.

DSC05942 - kopie

 

Zubní pasta jedině s fluorem

Jistě to znáte z reklam, že pro zdraví svých zubů je zubní pasta s fluorem nezbytná. Možná se podivíte, ale není tomu tak. Zubní pasta nemusí obsahovat fluor, ten se do těla dostane i jinak a není potřeba to s ním přehánět.

DSC05821 - kopie