Jak se jednou provždy zbavit strachu ze zubaře.

hike-shaw-Dqrlp6cMLkE-unsplash

Před nedávnem jsme našim followerům na instagramu položili otázku, zda se bojí zubaře a 41% nám odpovědělo, že ano. Samozřejmě existuje běžný strach ze zubaře a poté vyložená fóbie, při které musí být někdy uživatel i pod narkózou (tou trpí nějakých 5-15% populace).

72185833_787749204992118_844366402612625408_n

Jak se nejčastěji projevuje panický strach ze zubaře?

  • Vyhýbáte se záměrně návštěvě zubaře, i když dlouhodobě trpíte bolestí zubů.
  • Už při pouhém pomyšlení na zubaře je vám úzko.
  • Před plánovanou návštěvou zubaře nemůžete spát, jste roztěkaní.
  • Když už je vyšetření nevyhnutelné, jste jako na trní, v čekárně máte zrychlený tep a pocit, že nemůžete dýchat nebo že omdlíte.

Strach si většinou neseme z dětství

Většina pacientů potvrdí, že příčinou obav jsou jejich špatné zkušenosti z dětství. Neopatrný a nekomunikativní lékař, nepříjmené prostředí a ten zvuk vrtačky. Brrr... Je třeba přiznat, že ještě před dvaceti třiceti lety se při ošetření téměř nepoužívaly tišící prostředky a strach byl tak i opodstatněný. Dnes už je ale naštětí doba úplně jinde! Zubaři používají anestetika a zákroky tak prakticky nebolí. Moderní ordinace s příjemnou čekárnou také na psychyku pacienta působí lépe.

117817719_914971145681921_3739674888734675666_n

Jak z toho ven?

Vyhýbání se zubaři je začarovaný kruh, protože odkládáním se problémy horší a mohou vás dovést až na zubní pohotovost, kde zážitek může být zase nepříjemný a jen vám utvrdit, že zubaře je třeba se bát.

V první řade si vyberte zubaře, který je vám lidský blízký. Hledejte, zkoušejte a dejte dopředu najevo, že jste z návštěvy nesví, profesionální ordinace vám vyjde vstříct a pokusí se vám návštěvu co nejvíce ulehčit. Dobrý zubař navodí v ordinaci příjmenou atmosféru, protože i jemu se bude lépe pracovat s uvolňeným pacientem než s někým v křeči.

Co skutečně pomáhá?

  • Hlavní je komunikace. Nestyďte se zubaři říct, že se bojíte a požádejte ho o vysvětlení celého postupu, abyste věděli, co bude následovat a proč. Klidně už když se objednávate , sdělte, že budete chtít vše vysvětlit, aby si na vás doktor udělat dost času a nepospíchal k dalšímu pacientovi.
  • Proberte se zubařem dopředu možnosti úlevy od bolesti (tlumicí roztoky, injekce, analgosedace...).
  • Domluvte si se zubařem signál, kterým dáte najevo, že se necítíte dobře nebo že potřebuete přestávku.
  • Těsně před zákrokem se rozptylte nejakou oblíbenou činností. A slibte si nějakou odměnu za statečnost, třeba něco pěkného na sebe.!
  • Pamatujte, že alkohol na uvolnění nefunguje!
  • Někomu pomůže i doprovod parnera nebo přítele
  • Vemte si něco do ruky- antistresový míček, plyšáka, talisman... Hodně lidí uklidňuje mačkat něco v rukou.

Samozřejmě nepodceňujte preventivní péči a o zuby pečujte pravidelně. Na našem blogu najdete i další tipy, jak o zuby pečovat a jak je správně čistit.

 

KLIKNĚTE SEM A PROHLÉDNĚTE SI NAŠÍ NABÍDKU PRODUKTŮ NA ZUBY.