Bělení zubů peroxidem - jaká jsou rizika a co říká zákon

Každý z nás by si jistě přál mít onen pověstný hollywoodský úsměv, který vídáme u amerických celebrit typu Toma Cruise. Pomineme-li fakt, že naprostá většina těchto celebrit nemá svoje zuby, ale keramické korunky nebo rovnou implantáty, je tu ještě jeden velký rozdíl - peroxid.

Untitled-1

 

Jak je to s peroxidem v USA a jak v EU?

V USA jsou, na rozdíl od EU, povoleny přípravky na domácí bělení zubů s obsahem peroxidu. Maximální povolený obsah peroxidu vodíku v bělících pastách a přípravcích pro domácí bělení je v EU od roku 2012 stanoven na 0,1%, tedy prakticky nulový. Peroxid vodíku je přitom opravdu považován za nejúčinnější prostředek bělení zubů a jako jediný dokáže vaše zuby zesvětlit o několik odstínů. Pokud zajdete na profesionální bělení zubů k zubaři, pak může být povolený obsah peroxidu 6%.

DSC05966 - kopie


Jakto, že v ČR koupím i přípravky s peroxidem?

POZOR! Na českém trhu lze zakoupit i pár typů bělících pásků dovezených většinou z USA, které peroxid obsahují (některé dokonce až 14%, tedy více než dvojnásobek limitu určeného pro  bělení v ordinacích zubařů!). Tyto produkty je v EU nelegální prodávat a jejich distributorům hrozí nemalé sankce, přesto asi s vidinou zisku tyto produkty dále distribuují. Použití těchto produktů je ale rizikové pro zákazníky. Tyto pásky nebo pasty obsahující peroxid vodíku nebo karbamid peroxid i při velmi nízkých koncentracích mohou způsobit nežádoucí účinky.

Jaké mohou být vedlejší účinky běleni zubů s peroxidem?

  • pálení dásní
  • trnutí zubů
  • zvýšená citlivost zubů na teplé a studené podněty

V žádném případě je nedoporučujeme osobám s citlivými zuby!

Ministerstvo zdravotnictví vyhodnotilo tyto pásky jako nebezpečné s tímto odůvodněním: "Riziko použití výrobku bez dohledu zubního lékaře spočívá v toxických účincích peroxidu vodíku, které mohou být zvýrazněny aplikací na (již dříve) poraněnou tkáň, opakovanou aplikací, konzumací alkoholu či u kuřáků. V krajním případě mohou tyto podmínky vést ke vzniku rakoviny dutiny ústní

DSC05983 - kopie (2)

Námi nabízené produkty obnovují přirozenou bělost zubů za pomocí přírodních látek jako je kokosový olej, černé uhlí nebo kyselina citronová. Tyto látky jsou vhodné i pro citlivé zuby a absolutně zdravotně nezávadné. Protože naše přípravky na bělení zubů neobsahují peroxid, nemhou vám tak slíbit vybělení o několik odstínů. Co ale dokážou je navrátit vašim zubům jejich přirozenou bělost. Tedy, že ze zubů odstraní skvrny od jídla, pití vína, coly, čaje a kávy, kouření apod. Budete-li je  pravidelně používat, váš chrup získá či si udrží svoji přirozenou barvu. 

Klikněte zde pro naši nabídku pásků na bělení zubů bez peroxidu.